Inne zastosowania elementów systemu próżniowego VacSy
W poprzednim wpisie omówiliśmy jak wykorzystać system VacSy do próżniowego przechowywania żywości.
Jeśli wcześniej nie spotkali się Państwo z tą metodą, to gorąco zachęcamy do zapoznania się z artykułem, gdzie szczegółowo opisaliśmy zalety przechowywania produktów spożywczych w pojemnikach próżniowych VacSy.
Opisaliśmy tam również elementy z których składa się system próżniowy, takie jak zgrzewarka, pompa próżniowa, specjalne pokrywy Lexi, które są kompatybilne z garnkami Zepter, a także różnego rodzaju pojemniki do przechowywania żywności.
Artykuł wprowadzający znajduje się tutaj: bezpieczny sposób przechowywania produktów spożywczych
Bezpieczne przechowywanie jedzenia to jednak nie wszystko co potrafi system VacSy.
Pewnie wielu z Państwa zaskoczy ta informacja, ale z systemem VacSy mogą Państwo również przygotować wiele potraw, nie tylko na zimno, ale wykorzystując podgrzaną wodę, także na gorąco.
Gotowanie w próżni z systemem VacSy
Gotowanie bez gotowania – brzmi świetnie i jest to jak najbardziej możliwe w pojemnikach próżniowych VacSy.
To właśnie ciśnienie ma bezpośredni wpływ na temperaturę wrzenia wody ( jak również innych substancji ), a im jest ono niższe, tym również temperatura wrzenia jest niższa.
Woda składa się cząsteczek, a każdą z nich tworzą dwa atomy wodoru i jeden atom tlenu.
Cząsteczki te pozostają w ciągłym ruchu, a zderzając się przekazują sobie pędy i energię.
Podczas podgrzewania wody ich ruchy stają się coraz szybsze, a energia coraz większej liczby cząsteczek jest na tyle duża, że pozwala im ona na opuszczenie objętości cieczy, czyli zmianę stanu skupienia z ciekłego na gazowy, co nazywamy ewaporacją, czyli parowaniem.
Podczas gotowania w próżni nie dostarczamy energii poprzez podgrzewanie wody, a poprzez zmianę ciśnienia wewnątrz pojemnika, które odgrywa kluczową rolę w procesie wrzenia.
Poprzez obniżanie ciśnienia możemy spowodować, że woda ( oraz inne płyny ) może zacząć wrzeć w niższej temperaturze, a wartość temperatury wrzenia spada wraz ze spadkiem ciśnienia w pojemniku.
W skrócie oznacza to, że w pojemniku próżniowym ugotujemy na przykład ryż, albo jajka w znacznie niższej temperaturze.
Aby ugotować jajka na miękko wystarczy do pojemnika szklanego VacSy włożyć jajka, nalać 1 litr wrzątku, zamknąć pojemnik i odessać powietrze. Po 15 minutach jajka będą gotowe.
Aby ugotować ryż wystarczy zalać go gorącą wodą, odessać powietrze i zamknąć pojemnik. Po mniej więcej 15 -20 minutach ryż będzie gotowy. Podobnie gotujemy suchy makaron, który zalewamy wrzątkiem, odsysamy powietrze i zamykamy pojemnik. Po 10-15 minutach makaron będzie ugotowany.
Z zastosowaniem elementów VacSy można przygotować naprawę wiele ciekawych potraw, oto kilka z nich.
Zupa krem z dyni
Składniki:
½ kg dyni
2 ziemniaki
½ selera
1 pomidor bez skóry
1 cebula
2 marchewki
3 ząbki czosnku
Natka pietruszki
Koperek
Przygotowanie potrawy krok po kroku:
1. Warzywa kroimy na niewielkie kawałki i dusimy je przez około 15 minut
2. Następnie dodajemy czosnek oraz siekaną pietruszkę i koperek
3. Całość ubijamy bezpośrednio w naczyniu używając miksera MixSy
4. Dolać 1 litr gorącej wody o temperaturze 90 stopni i ponownie wymieszać za pomocą miksera.
5. Jeśli posiadamy pokrywę VacSy Lexi zamykamy naczynie i odsysamy powietrze, jeśli nie mamy pokrywy całość przelewamy do tuby VacSy odsysamy powietrze i zamykamy pojemnik.
6. Zupa będzie gotowa po około 5 minutach.
Rolady rybne
Składniki:
Filet z czerwonej lub białej ryby
Łosoś
Pieprz biały, czarny i kolorowy
Sól
Przygotowanie potrawy krok po kroku:
1. Na filecie z czerwonej ryby układamy kawałki łososia i przykrywamy filetem z białej ryby – na przykład z dorsza
2. Doprawiamy pieprzem i solą
3. Zwijamy całość w roladę
4. Roladę wkładamy do torebki foliowej VacSy i za pomocą pompy próżniowej odsysamy powietrze
5. Roladę w hermetycznie zamkniętej torebce gotujemy przez 30 minut
6. Wyłączamy źródło ciepła i odstawiamy naczynie do wystygnięcia
Szarlotka bez pieczenia na gorąco z bitą śmietaną
Składniki:
2 jabłka
1 łyżka cynamonu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
¾ szklanki zimnej wody
okrągłe biszkopty
sok z ½ cytryny
1 szklanka śmietany 36%
kakao lub 1 łyżka startej czekolady
Przygotowanie potrawy krok po kroku:
1. Jabłka należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a następnie skropić sokiem z cytryny i posypać cynamonem.
2. Całość dusić w garnku pod przykryciem przez 10 minut
3. W zimniej wodzie rozpuścić mąkę ziemniaczaną, a następnie zalać jabłka, całość dokładnie mieszając
4. Na garnek nałożyć pokrywę Lexi i za pomocą pompy odessać powietrze i odstawić zabezpieczony hermetycznie garnek na około 10 minut.
5. Ubić śmietanę.
6. Z biszkoptów ułożyć dolną warstwę, na którą nałożyć gorące jabłka, na górę ponownie ułożyć biszkopty, które można delikatnie skropić sokiem z cytryny, i na samą górę położyć ubitą śmietanę.
7. Posypać startą czekoladą
Kasza manna z truskawkami
Składniki:
2-3 łyżki kaszy manny
1 litr chudego mleka 1,5%
Kilka truskawek ( lub innych owoców )
Przygotowanie potrawy krok po kroku:
1. Gotujemy mleko
2. Truskawki kroimy w plasterki
3. Do tuby VacSy wsypujemy kaszę i owoce
4. Całość zalewamy gorącym, gotowanym mlekiem
5. Zamykamy tubę i odsysamy powietrze
6. Kasza będzie gotowa po około 4-5 minutach
To tylko kilka przykładów wykorzystania systemu próżniowego VacSy, nie tylko do przechowywania produktów spożywczych.
Wkrótce na naszym blogu opublikujemy kolejne przepisy oraz inne zastosowania systemu próżniowego.
Przeczytaj również:
Próżniowe przechowywanie żywności z systemem VacSy
Gotowanie z pokrywą szybkowarową Syncro-Clik Zepter